Wednesday, July 9, 2008

Stare de zombie


Prima oara am fost zombie la o filmare, cand intre fulgi de zapada artificiali (lipiciosi) si sange tot artificial, ni se spunea ca nu suntem niste zombie clasici, ci niste “conversational zombies”. Adica sa vorbim aiurea, atinsi de o maladie inca necunoscuta.

In realitate, uneori ma simt ca un zombie social si conversational, vorbesc doar ca sa umplu spatii, inghit o rutina zilnica doar ca sa fac parte din sistem. Maladie necunoscuta inca, dar prezenta.

Cand ma opresc sa traiesc nitel? Uite, de cand nu mai merg cu masina suta de km pe zi, parca sangele are alta curgere. Sute de ore petrecute in izolare, in masina, ca intre zidurile unei carcere. Cu ferestre ai zice, ce-i drept, dar ce sa vezi? Tot masini, tot indivizi in transa, fiecare in cosciugul lui pe roti, niste morti vii, niste cetateni zombie.

Mi-ar trebui o noua ordine sociala. Ca eu nu inteleg de ce trebuie sa merg la munca in fiecare zi, de ce trebuie cineva numit sef sa imi spuna ce sa fac si caruia sa ii cer voie sa plec sau sa vin. De acum nu mai inteleg ierarhia lumeasca (de fapt o inteleg, dar ma razvratesc) uite, scriu un mic protest pe blog. Si asa nu il citeste nimeni. As putea sa ies in strada, sa sparg la vitrine. Un ganditor rebel zicea ca asta nu e violenta. Ca e mai violent sa traiesti in ordinea mincinoasa sociala; sa faci o scoala, apoi sa te angajezi si sa te duci toata viata la serviciu, sa iti platesti taxele, sa ai doar 2-3 saptamani de vacanta pe an, sa platesti rate 30 de ani la o casa si o masina, sa nu ai timp sa sufli linistit. Sa ti se spele creierul in asa hal incat sa nu mai stii ce iti trebuie cu adevarat si sa iti dai aproape toti banii pe lucruri. Munti de lucruri. Sa ajungi la 60 de ani sa nu poti trai din pensie. Sa fii vesnic nemultumit si vesnic hartuit financiar. Asta e violent.
****
Multumesc Magdei si echipei de la ziarul "Acasa" din Toronto, pentru publicarea acestor randuri in nr. 26 din octombrie, 2008

No comments: