Friday, August 7, 2009

f




Mi s-a defectat tastatura de la calculator. Nu mai bate litera “f”. Asa ca pana o s-o schimb, scriu prietenilor fara litera f. Au inceput sa se obisnuiasca, si parca nici pe mine nu ma mai deranjeaza asa tare. O prietena chiar mi-a spus ca ii vine si ei sa scrie fara f, ca e amuzant.
Fac un exercitiu de imaginatie si ma sperii: as putea manipula aceasta intamplare catre un demers ecologic, literar, ba chiar politic si social de o importanta planetara.

Adica, in medie, o tastatura are cam 100 de butoane. Daca de maine toate ar avea o tasta mai putin, asta ar insemna o reducere de 1%.
Toate tonele de plastic, kilowatii de energie pentru producerea acelui buton, orele de asamblare, cerneala pentru toate ziarele, cartile si ambalajele lumii, timpul de redactare, toate astea s-ar reduce!
Si 1% nu e putin: e ca si cand intr-un an ai castiga trei zile jumate doar pentru ca nu mai folosesti litera f.

Nu mai spun ca in spiritul corectitudinii, va trebui sa umblam si la alfabetul chinezesc, chirilic, hindu si arab. Sa vedem: de la ei ce scoatem?

Am observat ca in limba romana cuvintele care incep cu f suna decent si e usor sa le pronunti fara f. Totusi, cele care o contin, devin mai dificile. Dar nu a zis nimeni ca va fi o adaptare usoara! Sau ca va fi impartiala intre toate limbile pamantului. Spre exemplu, intruchiparea gingasiei, a diafanului, efemerului si culorii (adica fluturele), va suferi schimbare in limba noastra, in timp ce la francezi sau la spanioli, nu. Vom fi in aceeeasi barca cu englezii si cu italienii (care pierd doua f-uri dintr-o lovitura). Englezii pierd si la zbor. La ei tot ce zboara, zboara fara f. Genurile vor fi discriminate din nou. Femeile vor trebui sa se dezbrace de acum si de un f. Aici s-ar putea sa nu trec de organizatiile feministe.

A, ba da, pentru ca noua ni se va scurta din alus. De acum filmele americane vor avea si mai putin de spus: uck. In ciuda acestui fapt, plantele isi vor continua linistite otosinteza si zidurile cladirilor marginase vor promova ca de obicei graiti, orta gravitationala ne va da in continuare cu mere in capul lui Newton, si nu in ultimul rand, ormula ericirii va ramane tot o chestie de optica.

Sa aceti apte bune!
*****
*****
*****
Note:

1) Multumesc Carmen si Ionut!
2) Lucrarea de grafica se numeste "poemul-care-a-furat-calul" - si am facut-o in tus pe carton,
35cmx25cm, Bucuresti 2004
3) textul l-am scris la un alt calculator: in timpul redactarii, nici o tastatura nu a fost vatamata

nota tarzie:
- multumesc Elena! mi-ai aratat ca trebuie sa fiu bucuros ca am reparat tastatura: de acum, cel putin in engleza "zborul" si "viata" nu se vor mai putea confunda cu "minciuna".

No comments: