Toronto, 2007
Mi-ati ciobit smaltzul de ortodox, frati crestini din America de Nord!
La gradinita unde merg cu Darie, in cadrul unui program ce poarta denumirea de Drop in centre (centru sponsorizat de guvern, gratuit, unde copiii beneficiaza de rutina unui program de gradinita sub supravegherea propriilor parinti/ bunici sau baby-sittere) se va organiza marti o mica petrecere de Craciun. Bradutzul de Craciun este deja decorat, iar marti o sa vina si Mosul, sa le aduca atit copiilor, cit si parintilor un mic cadou. Nimic nelalocul lui pina acum. Darie se joaca la aceasta gradinita cu copilasi chinezi, negri, indieni, albanezi, canadieni. Intr-una din cele doua sali de joaca e afisat periodic, pe un panou atirnat de un perete, un calendar al sarbatorilor, de-a lungul anului, cu informatii suplimentare, abundente, printate pe coli A4 de fiecare data cind chiar se sarbatoreste ceva. Asa am aflat despre Noul an chinezesc si despre Diwali, sarbatoarea luminilor la indieni. Nimic nelalocul lui, nu? Asa ma gindeam si eu.
Insa ce m-a facut sa imi incrunt sprincenele si sa imi cobor colturile gurii intr-un clasic gest de dezaprobare a fost o ghirlanda…unica de altfel…arborata cu mult fast: SEASONAL GREETINGS. Okai..de sezon…am inteles…dar ce fel de ‘greetings’? si adica cum de sezon???
Si asa am ajuns sa scriu gindurile pe care le cititi voi acum si sa ma documentez ca sa aflu o gramada de desertaciuni, pe care vi le voi impartasi, sperind ca o sa va tina rabdarea sa cititi pina la capat.
Sint dezamagita de cum vad ca se deruleaza primul nostru Craciun in Toronto…unde se vorbeste cu atita patos de Santa Claus si unde in spatiul public, cel putin, se mentioneaza foarte rar sau deloc MOTIVUL acestor ‘seasonal holidays’…adica al acestor sarbatori de sezon. Eu credeam ca luminatul Craciun e despre Nasterea lui Hristos si nu despre magazine cu program non stop si oferte valabile doar de la 5 la 7 dimineata. Cu atit mai putin nu ma asteptam la Seasonal Greetings sau Happy Holidays…ci la MERRY CHRISTMAS..spus cu inima plina si vocea sigura.
De curind am vizitat niste galerii comerciale cu vitrine splendide, decorate in cinstea Craciunului cu papusi mecanice ce executa miscari foarte precise – scene in miniatura cu Mos Craciun stind la masa cu elfi si copii, colindatori pe strada sub felinare, derdelus cu saniutze, depozitul lui Santa Claus, unde ajutoarele lui impacheteaza cadouri si sorteaza scrisorile primite de la copii. Peste strada, Eaton mall, foarte cochet, in plin downtown al Toronto-ului expune in fiecare an un brad de Craciun decorat cu cristale Swarowski. Tot cu ocazia Craciunului…desi pe vitrine nu scrie asta…ci cel mult Seasonal Greetings..sau Happy Holidays!
Tot orasul sclipeste de luminitze si brazi decorati..in cinstea Nasterii lui Hristos..desi parca se evita sa se spuna asta. Simt aroma cenzurii. In fata cladirii vechi a Primariei din Toronto, km zero oarecum…o IESLE umila. Singura pe care am vazut-o pina acum in toata agitatia sarbatorii. Unicul simbol crestin, martor al adevaratului motiv pentru care ne bucuram, aruncam focuri de artificii, facem cadouri. (ma refer strict la spatiul public, nu la ceea ce se intimpla in interiorul spatiilor sacre, gen biserica. Toate trimiterile mele sint exclusiv la spatiul public, al comunitatii multiculturale si multi-etnice in care traim de 9 luni). Desi…daca stau bine sa ma gindesc..Iesle e mult spus…un cotet de lemn, cu plasa de sirma in loc de pereti, cu un bec chior in tavan…cu niste papusi pe post de Maria, Iosif si Iisus..si niste animalute in paie uscate. O Iesle aruncata asa…fara reper in fata primariei…in spatele unei statii de autobuz. Mi s-a parut initial rusinos gestul..si lipsit de respect..dar apoi mi-am dat seama ca de fapt Hristos asa a venit pe lume, umil, intr-un mic salas…intr-un loc de care aveam sa aflam abia APOI cu totii…si nu am mai avut nimic de comentat. Acea iesle era exact ce trebuia sa fie. No offence. Si urmele de pasi pe zapada, ale atitor necunoscuti…marturiseau atit de frumos toate acele mici ‘calatorii’ pe care fiecare dintre ei le facuse la iesle, abatindu-se de la drumul spre Starbucks sau the Bay.
Prin ceea ce scriu nu incerc decit sa dezleg un puzzle al noii lumi in care am ales sa locuiesc. Incerc sa ma abtin sa judec, desi e foarte greu. E greu sa ramin cu mintea limpede cind simt ca ceva parca nu e in regula. E si mai greu cind emigrezi la virsta mea si cind porti dupa tine o mosternire ortodoxa, si niste deprinderi psihice generate de un spatiu in care domina o singura etnie si o singura religie. Socul cultural al unei societati cum este cea canadiana e destul de greu de dus..cel putin in perioada de adaptare prin care trecem eu si razvan acum.
Curind dupa aceste intimplari am aflat lucruri noi, dorind sa imi formez o parere mai bazata. Asa am descoperit idei noi gen the ‘‘Christmas Controversy’, the ‘War on Christmas’ si “Secular –progressive agenda”.
O sa le explic pe fiecare in parte.
Despre ‘Christmas Controversy’ sint multe de spus, am sa incerc sa expun doar idei majore, relevante. Nu o sa abordez acum aspectele legate de Anglia Puritana de unde se pare ca isi trage originile aceasta Controversa legata de Craciun. Se pare ca incepind cu anul 1999 au aparut diverse discutii si scandaluri publice legate de recunoasterea publica sau serbarea Craciunului, culminind cu evitarea folosirii termenului Christmas in media, publicitate, institutii guvernamentale, evenimente publice. Se pare ca initiativa era menita sa creeze un mediu politically correct intr-o societate atit de diversa (SUA, Canada) si sa promoveze diversitatea religioasa si culturala. In SUA cel putin o astfel de initiativa pare absurba, daca luam in calcul statisticile care arata ca 86% din Americani sunt crestini si 14 % au o alta religie decit crestinismul.
Aberatiile legate de fenomenul Christmas controversy au dus la incercarea eliminarii oricaror simboluri religioase asociate cu aceasta sarbatoare aparind transformari degenerate de genul – Christmas inlocuit cu Winter Holiday, Christmas Break – inlocuit cu Winter break..ca si cum noi veneram iarna in perioada aia si nu Craciunul. Christmas tree a purtat ani de-a rindul denumirea in magazine de Holiday Tree (provincia canadiana Nova Scotia era cea care anual furniza un brad imens pentru primaria din Boston, cu ocazia Craciunului. Cind cei de la pepiniera au aflat ca bradul va fi denumit in presa, TV, reclame etc drept Holiday Tree au afirmat ca sint atit de dezamgaiti incit ar prefera sa il ia inapoi si il taie bucati cu drujba decit sa il lase sa fie denigrat cu un asa termen). Aberatia cu care a culminat totul a fost inlocuirea termenul Christmas cu Xmas…crestinii devenind Xians in loc de Christians (originea o gasiti in alfabetul grecesc, litera X fiind o abreviere a numelui lui Hristos). Mi-e foarte greu sa inteleg de ce totusi Santa Claus e un termen acceptat de catre cei care au initiat toate aceste schimbari…ei chiar nu stiu ca Santa Claus este o evolutie fonetica, in timp, a lui Saint Nicolas, prin filiera limbilor din Scandinavia? Deci…evitam Christmas, care etimologic inseamna Christ’s Mass…adica slujba lui Hristos..dar acceptam Santa Claus…adica acceptam acest personaj crestin Saint Nicolas???
De s-ar opri lucrurile aici…
Se pare ca la mijloc sint interese comerciale foarte mari. Importanta impactului economic al sarbatorii laice, seculare (nu religioase) a Craciunului a fost revigorata in anii 30, cind presedintele Roosevelt a propus sa mute mai devreme data sarbatoririi Thanskgiving, pentru a ramine mai mult timp alocat cumparaturilor de Craciun (intervalul intre Thanksgiving si Craciun fiind astfel semnificativ mai mare), sperind astfel sa repuna pe picioare economia SUA dupa Marea Criza (Martea neagra, Wall street..stiti voi).
Pot sa inteleg faptul ca majoritatea comerciantilor viseaza la perioada Craciunului, rulindu-le ochii in cap ca la masinariile din cazinourile din Las Vegas. Cling! Cling! Probabil ca asta este si unul din motivele pentru care multi vor sa elimine conotatia religioasa a Craciunului pentru ca si evreii si indienii si chinezii si arabii din SUA si Canada sa bage mina in buzunar si sa cumpere pe rupte in perioada asta. Daca totul ar fi ceva exclusiv crestin…probabil ca incasarile ar avea de suferit.
Mi-e greu sa cred insa ca un musulman sau un ateu chiar ar fi deranjat daca pe vitrine ar scrie Merry Christmas in loc de Seasonal Holiday..atita vreme cit ofertele exista in magainze si sint pentru TOTI. Nu iti cere nimeni legitimatie de crestin la casa de marcat cind vii cu cosul plin. Doar CARDUL DE DEBIT/ CREDIT e suficient.
Intr-o emisiune de stiri a postului FOX TV s-a facut chiar o statistica, in 2005-2006 privind magazinele care folosesc sau NU in mod public termenul de Christmas..lista cuprindea nume ca Sears, Wal-Mart, Macy’s, Gap, Toys R Us – giganti comerciali cu lanturi de magazine deschise atit in SUA cit si in Canada, grupati pe coloane cu DA sau NU.
Multe organizatii non profit si asociatii catolice au protestat si au organizat boicoturi, trimitind petitii executivilor acestor lanturi de magazine. Ca sa nu va plictisesc cu prea multe detalii…din 2005 lantul de magazine Sears a revenit la folosirea termenului Christmas in tot ce inseamna oferte promotionale, presa, vocabular angajati in magazin etc. Din 2006 si Wal-mart s-a raliat la aceeasi politica de marketing. Tot in 2005, CEO-ul companiei Target, concurentul principal al Wal-Mart in SUA, Bob Ulrich, a declarat ca utilizarea de catre Target a termenului de "holiday" in loc de "Christmas" a fost o greseala - "Frankly, we screwed up", he said (Am dat-o in bara !).
Cit despre aceasta miscare numita Secular –progresista si agenda ei de lucru..nu stiu cit va mai tine rabdarea sa cititi..asa ca o sa va explic pe scurt ce am aflat. Secular = laic, ca opus lui religios…iar progresist ca termen e opusul a ceea ce inseamna traditionalist. Aceasta miscare din SUA se pare ca doreste sa elimine simbolurile religioase dominante din viata publica si politica…doreste separarea foarte clara a puterilor in Stat (Biserica –Guvern), pentru a-si netezi calea pentru promovarea unor legi imposibil de amendat altfel – legalizarea narcoticelor, casatoriile intre persoane gay, avortul la cerere, eutanasierea. Cu un public ancorat in simboluri religioase…cu un baby Jesus sarbatorit sus si tare de Craciun (dar au uitat ca pentru crestini, cel mai mare praznic este cel al Invierii lui Iisus si nu cel al Nasterii…deci..nu stiu cum or sa distruga si Pastele…sint tare curioasa.desi…aici copiii alearga cretinutzi dupa oua colorate prin iarba, cu cosulete..asa ca deja sint inoculati pe calea cea ‘buna’) – cu toate astea, cum spuneam…le-ar fi destul de greu acestor progresisti sa isi impuna interesele fara scandaluri monstruoase in presa si in spatiul public in general. Deci..desacralizarea sarbatorilor religioase…cu atacuri mici, dar puternice la forma, pentru a destabiliza intr-un final si continutul..se pare ca e reteta de succes.
Imi doresc foarte mult sa vorbesc cu mamele de la gradinita unde il duc pe darie…mamele de copii chinezi si indieni si arabi si albanezi..sa le intreb cit de mult le deranjeaza Merry Christmas-ul din magazine..si ce beneficii vizibile, politically correct resimt de pe urma schimbarii termenului Christmas cu Holiday..in calitate de minoritari. Ma indoiesc ca le-a produs vreo trauma…mie insa…toata povestea asta mi-a lasat un gust amar. Si mi-a ciobit un pic smaltzul. As fi inteles ca boicotul impotriva sarbatorilor si simbolurilor religioase sa vina din partea unor ne-crestini. Ar fi fost mai rationala miscarea…dar cind totul e generat de niste crestini??? Eu pe cine sa mai cred si cui sa ii acord circumstante atenuante?
Nu ma tem pentru ce simt si pentru ce cred. Nu ma tem pentru Craciunul pe care inca stiu sa il sarbatoresc cum se cuvine, cu smerenie si cu bucuria nasterii lui Hristos. Ma tem putin pentru Darie…pentru alegerile care ii stau in fata. Ma tem pentru libertatea care genereaza lipsa de repere.
No comments:
Post a Comment