Sunday, September 28, 2008

Barca lui Noe



As vrea sa fiu piatra din pantoful sistemului. Nu doar sa sporovaiesc atata.

Ce e globalizarea? Eu, un roman oarecare in Toronto, la aceeasi masa cu un canadian, un sarb, un chinez, un indian, o poloneza, mananc cremvusti nemtesti cu mustar frantuzesc, si citesc ziar englezesc cu stiri din africa. Conduc masina japoneza.

Ce nu e globalizare? Sa stam asa, imbracati cu totii in haine made in china.
Sa asculti d’ale carnavalului cu Birlic, inregistrare la teatrul radiofonic Bucuresti, din ’52, in timp ce mergi cu 120km/ora pe Highway 401, intre Toronto si Kitchener. Un negru de la “Marine”, crescut in periferiile New York-ului, asculta rap la ipodul lui, stralucitor ca o minune, pe o ulita pietruita din Bugeac. Craiesele satului capata vertij, viata lor devine un film de la Hollywood pe ecranul de la caminul cultural.

Ce e multiculturalitate? Sa reusesti sa explici unei familii de indieni proaspat emigrati, care e treaba cu Bambi si Pinocchio si cu Walt Disney in general.

Ce nu e multiculturalitate (si e pluri-mono culturalitate - conform Amartya Sen)?
La concertele jazz&rock din Toronto nu vezi indieni si chinezi.

Ce e caritate? Sa nu iti rasfeti copilul.

Ce nu e caritate? Sa cumperi lucruri de la One Dollar Store pentru a fi trimise unor copii sarmani din China, Indonezia, Columbia… adica inapoi celor care le-au produs, nestiind ce e copilaria…Iar tu sa fii incredintat ca ai facut o fapta buna.

Un individ isi face reclama ca el e Iisus, si ofera si argumente: zice pe spatele flyer-ului ca Papa e criminal mai mare decat Bin Laden, ca mentine celibatul la preotii catolici, si acopera abuzurile pe care le fac respectivii in diverse ocazii, cu diversi minori.
Deci doar pentru atata lucru sa il cred ca el e Iisus? Si atunci va intreb eu: cine e mai tare? batman ori superman?
Cum sa faci oamenii de pe aici, crestini si ei, dar altfel, sau evrei, sau orientali sa inteleaga ca ortodoxia nu se confunda cu catolicismul? Te apuca tristetea, cand cineva zice ca tot una e, pana la coada toti sunt crestini... eticheta e pusa si daca nu mi-ar fi teama sa fiu prea eliptic le-as desena pe nisip, dupa exemplul Mantuitorului, concluzia: ortodoxia e crestinismul! Si are la baza codul binar: 1 si 0. Esti ortodox sau nu esti crestin.
Ceilalti ... au codul lui DaVinci.

Dar cine sunt eu sa le explic? Si de ce, mai ales? Cine il poarta in inima pe Dumnezeu nu are nevoie de explicatii. Si nici de mine, care pun la randul meu, etichete.

Din viteza, printre picaturile de ploaie vezi panoul cu reclama de la biserica anglicana, jos pe Woodbine Avenue:

`Free trip to Heaven
Details inside`

(*Mesaj recomandat bolnavilor de cancer la verbul de miscare, urmand ca in noaptea viitoare sa li se faca transplant de luna.)

***


(in fotografia asta sunt cu una dintre lucrarile mai recente, care este chiar o "arca" doar ca e ca o sita rara, asa cum a fost si cealala Arca. Legea lui Arhimede se aplica, desi nu pluteste)

***

nota de multumire:

multumesc, ca de obicei, echipei de la "AcasaMedia" pentru publicarea acestor randuri in nr. 27 al ziarului "Acasa"

No comments: