Iubesc orasul dimineata, intr-o zi libera din cursul saptamanii. Gustul inconfundabil al zilei sustrase rutinei - o victorie fabricata, dar atat de savuroasa totusi. O zi cand sistemului ii fac un gest obscen cu degetul mijlociu, dupa care o sterg cu un ranjet satisfacut instalat pe moaca pentru toata ziua. O zi dulce ca o pralina. O pui sub limba si astepti sa se topeasca.
Mai intai poposesc intr-o cafenea pe Queen Street. Si raman sa imi sorb cafeaua in tihna, mult timp dupa ce toti ceilalti vor fi plecat grabiti cu paharele lor de unica folosinta. Zile de unica folosinta.
Ziua asta o asteptam de cand imi masuram pasii in noul meu oras, incercand sa ma surprind in reflexiile vitrinelor ca pe un el al locului. Azi se redeschide Art Gallery of Ontario.
De nenumarate ori am trecut pe langa cladirea in refacere, anuntandu-si metamorfoza intr-un cocon spectaculos de sticla si lemn. Gandul ca azi voi intra in burta vehiculului de arta imi intretine euforia timpului regasit, drog atat de scump. I’m already stoned.
Plec pe jos in cautarea muzeului, mintindu-ma cabotin ca nu stiu unde e, ca sa ma surprinda de dupa vreun colt. In drum trec pe langa o sculptura monumentala, apetizer pentru mai tarziu. Ma apropii si citesc ‘Survivors Are Not Heroes’ de Sorel Etrog. Da deci el e; aflasem de cateva saptamani de el si imi propusesem un itinerar prin oras sa descopar lucrarile lui. Un artist roman pe strazile Torontoului.
Mai am 3 ore pana la deschidere. Intru intr-o librarie. Just browsing…la un moment dat imi atrage atentia un album de arta naiva. Ceva Rousseau, Ligabue, ceva rusi, dar aproape jumate din el plin cu pictori naivi romani. Nepretuit. Ieftinit la jumatate.
Un alt cotor imi anunta ‘Bucharest Nights’. Curios deschid cartulia: fotografii difuze si paranoide cu peisaje anoste si mizere din Bucuresti. Nu e Bucurestiul meu, cel pe care il iubesc. E Bucurestiul meu cel pe care il urasc. La sfarsit cateva muze nud, intr-o baie de hotel. Asta a vazut actorul si artistul Dennis Hopper. Dar nimeni nu e perfect, nici macar eu, care pufnesc dispretuitor la adresa americanului.
Vine ora de deschidere, asa ca ma indrept catre muzeu. Il vad de departe, cu vantul umflandu-i panza uriasa. Stuctura e impresionanta, si in functie de unde o privesti e complet diferita; cadou special pentru orasul natal si pe masura excentricitatii delicioase a lui Frank Gehry, intrat deja in istorie cu celebrul Guggenheim de titan din Bilbao si cu muzicalul bloc Ginger&Fred din Praga – unde treci podul peste Valtava si iti vine sa intri degraba si tu in dansul lor, sa o pui de-o hora.
In jurul galeriei se incolacise un sarpe urias din mii de oameni asteptand sa isi primeasca doza de arta.
Inauntru polarizare si magnetism - picturile de pe pereti te atrag langa ele minute fara sfarsit. Impecabil, intre un Gauguin si un Picasso, un Brancusi. Langa un Irving Penn, un Sorel Etrog. Cu respect inca o data, domnule! Apoi sala Henry Moore. Apoi Alex Colville. Apoi Ron Mueck.
Catre sfarsit sunt extenuat. Se zice ca oamenii au pleoape pentru ca Lumina e prea puternica pentru ei. Arta e un surogat de Lumina. Pleoapele sunt bune si pentru arta.
********
Din nou rutina. In masina, dau dumul la radio, hainele mai au inca mirosul dulce al zilei deturnate. Printre stiri despre frigul financiar care ne va face sa ne tinem mainile in buzunare, se anunta ca in cele 3 zile de la deschidere au vizitat muzeul 60 de mii de oameni. Plus membrii care au avut acces special in saptamana premergatoare, vreo 18 mii. Se propune chiar si desfiintarea platii la intrare pentru ca statistic vorbind, s-a constatat ca vizitatorii multumiti, in drum catre iesire tot iau ceva de la magazinul de suveniruri sau de la cafenea, lasand fonduri impresionante.
Si asta in timp ce un astronaut american iesea in spatiu sa isi repare racheta, si din neatentie scapa in vid lada cu surubelnite de 100 de mii de dolari.
La trecerea de pietoni, un proaspat emigrant din Burkina Faso se bucura ca un copil de prima zapada din viata lui. In acelasi timp isi jura speriat, in taina, ca nu va mai fuma: pentru ca uite, azi a fumat o tigara inainte sa plece de acasa si acum tot iese si tot iese fum din el, la fiecare respiratie !
No comments:
Post a Comment